Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού για τη δημιουργία Πασχαλινού Χωριού στο Αγρίνιο

Creative Industries
/
Cultural Tourism/Heritage
Δημιουργήθηκε Δευ, 12/12/2022 - 13:22 από drw kinhsh politwn
Aκολουθείται από 0 μέλη
Η ΔΡΩ, διαβλέποντας τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός πλαισίου-τουριστικού προϊόντος με θεματικό άξονα το Πάσχα στο Αγρίνιο προτείνει τα εξής: Αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού για τη δημιουργία Πασχαλινού Χωριού στο Αγρίνιο. Τα κτίρια του Καπνικού Σταθμού είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, έχουν αρκετή έκταση για να στεγάσουν πολλές και ποικίλες δραστηριότητες, βρίσκονται στην είσοδο της πόλης, άρα η όποια χρήση τους δεν θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ θα διευκολύνουν την πρόσβαση επισκεπτών από άλλες περιοχές. Επιπλέον βρίσκονται και σε σημείο με σχετική άνεση για πάρκινγκ των επισκεπτών. Ο περιβάλλων χώρος επίσης έχει πολλές δυνατότητες και ενθαρρύνει τις υπαίθριες δράσεις, πολύ συμβατές με την εποχή της άνοιξης. Προτεινόμενες θεαματικές Πασχαλινού Χωριού: -Εργοστάσιο σοκολάτας -Εργαστήριο δημιουργίας λαμπάδας -Ανθοκομική έκθεση -Παραμυθόσπιτο για παραμύθια της άνοιξης και του Πάσχα -Έκθεση παιδικού βιβλίου -Καρουζέλ -Meet Market: Έκθεση έργων καλλιτεχνών της περιοχής (κοσμημάτων, ξύλινων κατασκευών, έργων τέχνης κ.λπ.). Η έκθεση αυτή, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης στην Αθήνα, μπορεί να λειτουργεί συστηματικά (π.χ. μία φορά τον μήνα), ώστε να αξιοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο Καπνικός Σταθμός. -Συναυλίες -Σεμινάριο βυζαντινής μουσικής -Εστιατόριο-καφέ -Μόνιμη έκθεση για τον Καπνό στο Αγρίνιο (σε ένα από τα κτίρια του Καπνικού Σταθμού, για την ανάδειξη της καπνικής ιστορίας της περιοχής και τη σύνδεση της ιστορίας και της χρήσης του κτιρίου με το παρελθόν και το παρόν της πόλης). Η έκθεση μπορεί να λειτουργεί σε μόνιμη βάση, ώστε να αξιοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο Καπνικός Σταθμός.

Ποια είναι η κύρια καινοτομία της ιδέας σας;
Η συγκεκριμένη δράση μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το Αγρίνιο καθώς καιι πόλος έλξης τουριστών από άλλες περιοχές. Ωστόσο, πέραν ατομικών δράσεων και περιστασιακών εκδηλώσεων δεν έχει άλλο σημείο αναφοράς με σχετική διάρκεια. Το Πάσχα στο Αγρίνιο είναι η εποχή του χρόνου κατά την οποία η πόλη είναι πιο ζωντανή από ποτέ. Η φύση της περιοχής, ο –κατά κανόνα- υπέροχος καιρός, τα τοπικά πασχαλινά έθιμα κάνουν την πόλη ιδιαίτερα ελκυστική, σε σημείο που η πληρότητα σε ξενοδοχεία και η κίνηση σε καφέ και εστιατόρια να αγγίζει ρεκόρ, τα οποία ‘σπάνε’ από χρονιά σε χρονιά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Αγρίνιο κατά την περίοδο του Πάσχα υπάρχει στον ελληνικό τουριστικό χάρτη, ακόμα όμως ασυντόνιστα και χωρίς ευρύτερο σχεδιασμό.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις και τα εμπόδια στην υλοποίηση της ιδέας;
Το προτεινόμενο "πασχαλινό χωριό" χρειάζεται καλή συνεργασία μεταξύ φορέων, συλλόγων και ιιδιωτών γεγονός που απαιτεί υψηλό βαθμό συνέπειας, δημοκρατικότητας και αλληλεγγύης. Ο καπνικός σταθμός είναι ένα εξαιρετικό σημείο για τη συγκεκριμένη δράση ωστόσο θα χρειαστεί να παρθούν αποφάσεις για βελτίωση των εγκαταστάσων και των γύρω σημείων.

Έχετε ήδη προβεί σε ενέργειες για την υλοποίηση (συμπεριλαμβανομένων διακρίσεων/βραβείων ή χρηματοδότησης);
Έχει γίνει αρχική επικοινωνία με αρμόδιους φορείς και το κλίμα για μια τέτοια δραστηριότητα είναι θετικό κκαι πρόσφορο. Αναφορικά με χρηματοδότηση, βρισκόμαστε σε διαδικασίες αναζήτησης.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της ιδέας σας για την τοπική/περιφερειακή κοινωνία;
Συνέργεια, συνεργασία και συμμετοχή των φορέων και επαγγελματιων ιδιωτών μαζί με τους πολίτες με απώτερο στόχο την ανάδειξη του τόπου ως πόλος έλξης την περίοδο του Πάσχα και όχι μόνο. Επιθυμούμε το φεστιβάλ αυυτό να αποτελεί μια ολοστική εμπειρία για όλους και να αποτελέσει σημείο αναφοράς ως μια όμορφη εμπειρία με πολλαπλά οφέλη


Hub Reference
Agrinio

Έγγραφο επαλήθευσης (τόπος αναφοράς ή δραστηριότητα)