Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Dark tourism με πρωτοπορο την Αιτωλοακαρνανία

Tourism - Culture
Δημιουργήθηκε Τετ, 12/14/2022 - 21:08 από TRACES KOINSEP
Aκολουθείται από 1 μέλη
To dark tourism προκειται για τουρισμό που ανήκει στην κατηγορία του τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, και ο οποίος φαίνεται να αναπτύσσεται συνεχώς, με τα αντίστοιχα μνημεία και τους χώρους να δέχονται ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Γενικότερα μέρη σκοτεινού τουρισμού είναι τόποι μαζικών θανατώσεων ή δολοφονιών, μαυσωλεία, νεκροταφεία, φυλακές, κάστρα κ.α. Ο σκοτεινός τουρισμός τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία εξαιρετικά δημοφιλή μορφή εναλλακτικού τουρισμού, γεγονός πλήρως ανεκμεταλλευτο στον ελλαδικό πληθυσμό . Η Traces θα δημιουργήσει μία ενημερωμένη ιστοσελίδα με στοιχεία για τον σκοτεινό τουρισμό στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα κενό στην αγορά. Θα προβάλλει και τουριστικές επιχειρήσεις για κάθε προτεινόμενο προορισμό και θα έχει διαφημιστικά έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα. Παράλληλα θα κινηθεί ώστε το branding της Αιτωλ/νίας να συνδεθεί με τον σκοτεινό τουρισμό. Το branding ενός τόπου είναι δύσκολο να εδραιωθεί εφόσον ένας τόπος μπορεί να προσεγγισθεί από διαφορετικές πλευρές. Η Traces θα προσεγγίσει την Αιτωλ/νία μέσα από τη διάσταση του σκοτεινού τουρισμού, που δεν έχει αναδειχθεί καθόλου μέχρι σήμερα. Έτσι, θα επιλέξει συγκεκριμένα σημεία της Αιτωλ/νίας και θα τα "συστήσει" στο κοινό του σκοτεινού τουρισμού ως ολοκληρωμένες τουριστικές προτάσεις. Ενδεικτικά: Μεσολόγγι-πολιορκία και Έξοδος (κυρίως για Βρετανούς τουρίστες λόγω του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα), Αγρίνιο - Καλύβια - εκτέλεση Ελλήνων από Γερμανούς, Ναυμαχία Ναυπάκτου -καταστροφή οθωμανικού στόλου, αιχμαλωσία και θάνατος 30.000 οθωμανών, Θέρμο-πυρπόληση και καταστροφή από τους Γερμανούς κτλ. Το τουριστικό προϊόν θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξειδικευμένες ξεναγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, θεατρικά δρώμενα, ολοκληρωμένες προτεινόμενες διαδρομές, κλπ

Ποια είναι η κύρια καινοτομία της ιδέας σας;
Η ιδέα της σύνδεσης του Νομού Αιτωλ/νίας με τον σκοτεινό τουρισμό δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε κανένα επίπεδο. Είναι κάτι νέο, που κανείς δεν το έχει επιχειρήσει προς το παρόν, και θα συμβάλλει στην αλλαγή του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει ο Νομός Αιτωλ/νίας. Ο Νομός Αιτωλ/νίας δεν είναι ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων και ξένων τουριστών, γιατί δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο στοχευμένης τουριστικής μελέτης, η οποία θα προέβαλλε τα δυνατά του σημεία, που τον διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Ο σκοτεινός τουρισμός θα ρίξει φως σε μέρη του Νομού που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί τουριστικά.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις και τα εμπόδια στην υλοποίηση της ιδέας;
Η αποτελεσματική διασύνδεση με πολλές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες σκοτεινού τουρισμού διεθνώς. Ο σχεδιασμός δράσεων που θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο των τουριστικών μας προτάσεων και θα αναδεικνύουν τις δυνατότητες εφαρμογής του σκοτεινού τουρισμού στον Νομό Αιτωλ/νίας. Εμπόδιο: η άγνοια περί των δυνατοτήτων του σκοτεινού τουρισμού, η πιθανή καχυποψία των ντόπιων φορέων.

Έχετε ήδη προβεί σε ενέργειες για την υλοποίηση (συμπεριλαμβανομένων διακρίσεων/βραβείων ή χρηματοδότησης);
Η Κοινσεπ Traces έχει λάβει μέρος σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτών των διοργανώσεων μέλη της έχουν κάνει σχετικές ενέργειες (πχ. ενημέρωση παραγόντων του τουρισμού με στόχο ο Νομός Αιτωλ/νίας να ενταχθεί σε μεγαλύτερα δίκτυα που σχετίζονται με τον σκοτεινό τουρισμό). Ωστόσο η περίοδος της πανδημίας «πάγωσε» τις όποιες επόμενες κινήσεις.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της ιδέας σας για την τοπική/περιφερειακή κοινωνία;
Η κοινωνία του Νομού Αιτωλ/νίας παραμένει στο περιθώριο του θετικού αποτυπώματος που αφήνει η τουριστική κίνηση στην πλειοψηφία των νομών της Ελλάδας. Έτσι, εφόσον η ένταξη του Νομού Αιτωλ/νίας στο δίκτυο των περιοχών που προτείνονται ως προορισμοί σκοτεινού τουρισμού επιτύχει, ο Νομός θα καταφέρει να διεκδικήσει ένα μερίδιο τουριστών που μέχρι σήμερα δεν τον γνώριζε καν και δεν τον είχε επισκεφθεί ποτέ. Ο Νομός Αιτωλ/νίας θα μεταβάλλει, επομένως, το τουριστικό προφίλ του, μετακινούμενος από τον συμβατικό τουρισμό (στον οποίο έχει να ανταγωνιστεί τα ελληνικά μεγαθήρια, δηλαδή τα νησιά του Ιονίου- στη «γειτονιά» του-, τα νησιά των Κυκλάδων, τη Χαλκιδική, την Κρήτη) προς τον ειδικό, θεματικό τουρισμό. Η εξειδίκευση αυτή μόνο οφέλη θα επιφέρει στην τοπική τουριστική κίνηση, επομένως και στην τοπική κοινωνία.Hub Reference
Agrinio

Έγγραφο επαλήθευσης (τόπος αναφοράς ή δραστηριότητα)